I dag har jeg fått unna en god del matinnhandling. Jeg og samboeren satt oss nemlig ned i går og satte opp en middagsmeny for denne uken, samt at vi gikk gjennom ulike planer, avtaler, jobb osv. Dette er smart i forhold til å møte en ny uke litt mer forberedt, og ikke minst slippe unødig stress rundt dobbelbooking av avtaler og innhandling av mat. Det er jo mye mer økonomisk å handle inn det man trenger (utifra hva man har i utgangspunktet) av mat denne uken i stede for å til stadighet impulshandle på måfå. Det blir i tillegg en mye mer forutsigbart hverdag og du øker tilgjengeligheten på gode råvarer i hjemmet.

Vår middagsmeny denne uken ble seende slik ut:

Dette er jo kun en av mange uker i løpet av et år – så la fantasien hjelpe deg og resten av familien (veldig viktig å inkludere både store og små i avgjørelsene) på vei i planleggningen.

Hvis man ønsker å få til et godt kosthold så er tilgjengelighet og planleggning viktige elementer for å lykkes. Du planlegger pålegg, frukt, grønnsaker osv som inkluderes i måltider som kan fordeles ut over en hel dag. Vi handler jo ikke bare inn til middag men til ALLE måltidene for en uke i slengen. Dette inkluderer mellommåltider, frokost, lunsj, kvelds osv med en yoghurt i farta eller en medbragt og selvsmurt matpakke til lunsj/møte osv. Jeg husker bestandig å ha med meg noe mat/frukt i veska om jeg skal en tur ut eller på trening. Da slipper jeg for det første å kjøpe noe dyrt og kanskje ikke så egnet/bra, samtidig som jeg har tilgang på mat når jeg trenger det.


Jeg sier ikke at min innhandling er mest representabel eller at jeg velger ferskhet og kvalitet hver gang. Men jeg prøver likevel å tilpasse vårt matbudsjett med gode, friske og sunne matvarer som passer inn i vår husholdning. Det meste av maten lages her hjemme fra bunnen av – enten av frossene, rå, ferske eller sesongbaserte matvarer.


Det kan være smart å fylle på med enkelte ting som melk, brød osv om man skulle gå tom. Men mye holder seg godt i kjøleskapet/fryser om man er bevisst på at råvarene faktisk skal brukes til et måltid 2-3 dager frem i tid.

Slik ser altså vårt kjøleskap ut i begynelsen av uka (i dag). Men jeg skal love deg for at på søndag så er utvalget en god del mindre. Noen ting blir på samme tid ikke tømt og er da inkludert i neste ukes husholdning som ulike syltetøy, sauser, egg, majones, smør, oljer, kornblandinger osv.

Noen mener kanskje dette kjøleskapet ser vel overfylt ut, men dersom man skal ha mat til en hel uke for 2 voksne personer + noen middagsgjester her og der, så blir det en god del mat. Kostnaden totalt sett faller likevel drastisk her hjemme om vi gjør det på denne måten og ikke handler dobbelt dag for dag. Følg også med på hva som er i sesong, på tilbud og lokalt å få tak i der du bor.

Håper du kan ta med deg noen tips og bli litt inspirert når det kommer til matplanleggning?

#kosthold #ukestart #planleggning #ernæring #innkjøp #handel #shopping #tips #middag #meny
Legg gjerne igjen en kommentar: