Jeg kom for noen uker siden over et blogg-innlegg skrevet av forsker i Nofima Siri Alm om “Hvilken sjømat bør gravide spise mer av?“. Mye i denne artikkelen var kjent stoff for en ernæringsfysiolog og mat-entusiast som meg. Det var uansett oppløftende å høre at jeg som gravid kunne spise MER av noe, og ikke bare være redd for alt jeg ikke kan/bør spise – som blant annet spekemat, upasturiserte oster eller blodige biffer.. Jeg får jo til tider noen skråblikk av andre damer som ser meg spise rå fisk fra en lokal sushibar og muligens tenker at jeg jeg som gravid ikke bør spise slikt, men da er jeg glad for at jeg kan støtte med til offentlig anbefalinger om at laks (både rå og varmebehandlet) er rene “supermaten” for gravide kropper.

Sjømat er herlig på grillen, så vel som i stekepannen- bildet er fra Colorbox.

Jeg er en person som med glede spiser sushi, rekemiddager, skalldyr på grillen og deilig fiskeretter ukentlig! Det er likevel slik at jeg som de fleste andre nordmenn har litt å strekke seg etter for å spise de anbefalte 2-3 fiskemiddagene hver uke i tillegg til pålegg som inneholder fisk daglig. Jeg er ikke langt unna idealet, men streber nå litt ekstra for å få i meg næringsrik og god mat! Årsaken er at jeg er gravid, og har etterhvert forstått at sjømat dekker det ekstra behovet for blant annet:

 • Omega-3: Makrell, sild og laks
  Dette var ikke veldig overraskende, da vi vet at fet fisk er en kjempegod kilde til umettede og sunne fettsyrer – som er viktig for utvikling av fosterets sentralnervesystem, hjerne og syn.
 • Vitamin D: Sild, brisling/sardiner/ansjos, laks og makrell
  Dette er et fettløselig vitamin og finnes i rikelig mengder i fete fiskeslag som vi trenger for å .
 • Jod: Hummer, hyse/kolje og torsk
  Sporstoffet jod er noe nordmenn generelt burde få i seg mer av gjennom kostholdet, og som gravide/ammende er anbefalt passe litt ekstra på for å sikre en god hjerneutvikling og intelligens hos fosteret. Gode kilder til jod er som regel meieriprodukter, men også hvit fisk. Det var da ekstra overraskende å lese at hummer er kongen av jod med hele 700 mikrogram per 100 gram, som i forhold til anbefalingen for gravide/ammende på 175/200 mikrogram per dag raskt blir dekket.
 • Vitamin B12: Blåskjell, sild og makrell
  Dette vitaminer finnes bare i animalske produkter og inngår sammen med folat i mange biologiske prosesser i kroppens utvikling og vedlikehold. Gravide som kun spiser et vegetabilsk kosthold, må derfor sikre seg i å få dette vitaminet som tilskudd for å unngå skader på barnets nervesystem.
 • Selen: De fleste fiskearter, skalldyr og skjell
  Dette er et viktig mineral i kroppens mange avgiftningsreaksjoner som hindrer kroppen i å ta opp blant annet tungmetaller som forebygger risikoen for kreft, hjerte- og karsykdommer og allergier. For lave nivåer av selen hos gravide øker blant annet sjansen for spontanabort og svangerskapsforgiftning.

Fiskemiddager behøver ikke være vanskelig – prøv denne lekre oppskriften med laks og byggris! – bildet er fra roede.com

Det er klart det er noe sjømat som Helsedirektoratet fraråder gravide å spise, slik som: ferskvannsfisker som gjedde og abbor ober 25cm, villfanget ørret, og tøye over 1 kg. Krabbemat fra skallet bør unngås, mens krabbekjøtt fra klør trygt kan spises. Videre bør selkjøtt og blåkveite unngås, samt eksotisk fisk slik som hai, sverdfisk, fersk tunfisk og rakfisk. Men alt i alt så kan vi i grunn nyte sjømat med god samvittighet for å tilfredsstille både preferansen for lekre og friske smaker fra havet samt gi kroppen positive helseeffekter som gravid eller ammende.

Spagetti med “havets frukter” kan være godt til middag for hele familen – sjekk en deilig oppskrift her! – bildet er fra Colorbox.

Sjømat kan være både enkelt å tilberede, billig og smakfullt. Det er spennende å ta turen inn i ferskvarediskene og spørre faglærte om tips og triks for tilberedning av de ulike sortene av hvit og rød fisk, skalldyr eller annen eksotisk sjømat slik som blekksprut. Jeg finner mye inspirasjon fra råvarene direkte når jeg står i butikken og lurer på hva vi skal ha til middag hjemme. Men som familie finner vi også mange tips og triks til sunn matlagning ved å søke opp deilige oppskrifter på roede.com eller mer informasjon om ulike fiskeslag og skalldyr på nettsidene til Norsk Sjømatråd  godfisk.no. Noen av mine personlige favoritter er:
Legg gjerne igjen en kommentar: