Mange steder står det at barseltid og barselbesøk kan være både anstrengende og litt krevende for den nye familien. Det er absolutt hyggelig å vise frem et nytt vidunder, men dersom du ikke har sovet på 1-2 uker, huset flyter over av gulpekluter og overskuddet svinner vekk så er det kanskje greit å ha gjort unna noen småting før vi er der. Jeg legger egentlig ikke så stort press på at det skal være servering når noen kommer på besøk, men det er jo hyggelig å ha litt bakst i fryseren, både for gjester og for en sliten mor og far. Det var slik jeg planla tiden før sønnen min kom i fjor.

Jeg stod derfor de siste dagene før fødsel og bakte i flere omganger – KANELKNUTER! Jeg tenkte å dele grunnopskriften med dere som er som meg – veldig glad i hvetebakst <3 Denne oppskriften er ikke kuttet i verken melkevalg (bruk heller ekstra lettmelk), sukkermengde (kan med fordel halvveres) eller smørmengde (kan reduseres). Her kan du pgså bytte ut fint mel med litt grovere mel. Jeg har testet ut denne oppskriften med havremel og havregryn – og det har vært en HIT for store og små.

Til 25 kanelknuter trenger du:
1 kg hvetemel
200g sukker
150g smør
6 dl melk
1 ts salt
2 ts kardemomme
50g gjær eller 1 pose tørrgjær for søte deiger

Fyll:
6 ss sukker
1 ss kanel
smør på slump

Først blander du alle tørre ingrediensene pluss egget i en bolle.


Varm deretter melk og smør til det er lunket og rør godt inn i melblandingen. Bruk eltekroker på en mikser eller elt godt for hånd i 5-10 minutter. Jo bedre du elter deigen din, jo bedre synes jeg bestandig at resultatet på bollene blir. Så bruk gjerne litt mer tid på eltingen enn du vanligvis gjør.  La deretter deigen få heve under plast i 1 time – til dobbel str.

I mellomtiden kan du jo gå igang med fyllet til kanelknuten som ikke overaskende består av kanel, sukker og smør.


Rør dette god sammen og la det stå klart i romtemperatur til du skal bruke det.


Når deigen har hevet ferdig vender du deigen på et bord og knar godt sammen igjen før du kjevler den ut til et rektangulært stykke med 1 cm tykkelse.


Smør deretter ut fyllet over hele deigen og brett deigen i 2 på langs og kutt på tvers strimler som du “twister” og deretter knyter sammen til en knute.


Plasser kanelknutene på 2 stekebrett m/bakepapir og la de heve i 30 minutter før steking.
Bollene stekes på 200 grader i 12 minutter og avkjøles på rist.


Se så lekre de ble! Dette er halvparten av dem jeg stekte i går, og planen er i dag og steke dobbelt så mange som jeg lagde her. Da tror jeg nok det skulle holde en god stund fremover i frysere til kommende gjester og en sulten mor/far/barn på tur.

Ønsker dere med denne oppskriften en rikig god helg! Husk at det er lov å kose seg litt også!!

#bakst #hjemmebakt #kanel #kanelknuter #boller #søt #gjærbakst
Legg gjerne igjen en kommentar: