Jeg blir stadig overrasket som småbarnsmamma og fagperson innen ernæring når jeg leser om at foreldre nekter egne barn å spise brød på bakgrunn av at brød ikke er sunt. Når barn helt ned i 8-10 års alder uttaler seg om at de ikke kan spise brød fordi de ikke vil legge på seg, så blir jeg ganske lei meg og fortvilet.

Er det én ting vi skal være litt bevisst på så er det at det kan være nokså utfordrende og dumt å kutte vekk en hel matvaregruppe fra et variert og normalt kosthold. I Norge er en av hovedkildene til kostfiber for både barn og voksne direkte fra brødmåltider.

Matpakken er med i barnehagen – som en viktig del av kostholdet til de minste!

Det er uansett ikke slik at vi kan spise ubegrenset med brød uten å legge på oss. Men dette gjelder i grunn all form for mat og drikke. En god balanse i kostholdet i forhold til energiforbruk er som regel nøkkelen for å holde vekten og beholde en sunn livsstil. Men vi skal tenke på at barn er i vekst og har et høyere energiforbruk i forhold til kroppsstørrelsen gjennom dagen enn oss voksne. Det kan derfor være ekstra nødvendig med tilskudd av karbohydrat-rik kost som inneholder mye fiber, slik som grovbrød, for å holde både energinivå og humør på plass gjennom dagen.

Brødet behøver ikke å være 100 % fullkornsbrød, men velg gjerne over 50 % grovhet på brødtypen til deg og barna.

Jeg kan være enig i at det noen gangen kan bli mange brødmåltider gjennom dagen dersom det serveres brød/knekkebrød i barnehagen/på skolen eller dette alltid er med i matpakken. Noen barn har perioder hvor de spiser mye av én matvaregruppe, og i neste øyeblikk bestemmer seg for at de absolutt ikke vil spise mer. Dette opplever også voksne, og kommer gjerne av at vi blir matlei ved for ensformig kosthold.

Som foreldre kan vi derfor helt sikkert bytte ut noen brødmåltider gjennom dagen for å skape litt variasjon.

Da kan alternativene være:

  • Havregrøt, eller annen type grøt med byggryn, rugflak osv.
  • Speltlomper som “underlag” til pålegget
  • Grove tortillaer i stedet for brød
  • Smoothie av bær med havregryn eller ekstra banan
  • Kokt fullkornpasta som en del lunsj

Vi bør uansett oppfordre barna våre til å spise grovt brød som en viktig del av det totale kostholdet. Brød inneholder mange viktige næringsstoffer, blant annet en rekke mineraler som jern og sink, vitaminer, særlig B-vitaminer, kostfiber, mye protein og lite fett. Det kan derfor være vanskelig å erstatte innholdet med noe tilsvarende uten å miste en eller flere næringsstoffer.

Send derfor med brødmat i matpakken til ditt barn med god samvittighet <3

Les også: Brød viktig for barns helse.

Hilsen
Roede-livsstilscoach og Roede-kursleder Line 🙂
Legg gjerne igjen en kommentar: