Nå som jeg er gravid for andre gang, så vet jeg litt hva jeg går til. Men det er som alle sier: ingen svangerskap er like. Dette er noe jeg selvsagt tar hensyn til. Likevel er jeg jo opptatt av å gjøre det jeg “skal/burde” som gravid med tanke på kosthold og hensyn rundt matvalg.

Ofte kommer familie og venner med velmente ord som:

Nå må du bare forsyne deg, Line. Husk du spiser jo for to!

Da slår ernæringsfysiologen i meg inn og korrigerer de nokså fort. Det er rett at jeg skal gi næring til en baby ekstra, i tillegg til mitt eget energiforbruk. Men om jeg skulle spist mitt normale energiinntak ganger to, så ville jeg rast opp i vekt nokså fort.

Mange tenker da kanskje at det “ikke er så farlig” når vi er gravide og tenker litt på det som en “fri-periode” til å spise hva vi vil. Men der er jeg uenig og interessert i at andre enn meg selv får med seg viktigheten av å spise sunt for både din egen og babyens skyld. Forrige graviditet ble jeg tappet for magnesium som gav meg kramper og jern som gjorde meg ekstra sliten. Det er heller ikke uvanlig å få flere hull i tennene som gravid pga mindre kalsium. Kosttilskudd kan derfor være nødvendig om det er vanskelig å spise nok av noe, men her bør vi alltid rådføre oss med lege etter en skikkelig blodprøve.

Jeg skal være enig om at vi naturlig går opp i vekt når vi er gravide pga flere ting slik som:

Her er det likevel kjempeviktig å minne seg selv på at vi er forskjellig og har ulikt utgangspunkt. De som har noen ekstra kilo trenger kanskje ikke øke fullt så mye som de som er normalt til undervektige – som trenger mer for å kunne bringe frem et sunt og godt barn. Men vi trenger ikke spise doble porsjoner av den grunn – uansett størrelse 🙂

Det er likevel ikke helt enkelt å kunne styre dette helt kontrollert. Når jeg spiser eller drikker noe så tenker jeg meg om og beregner litt behovet for mer eller mindre mat (som jeg ellers gjør i livet). Men det er jo ikke noe tvil om at jeg har lyst til å holde en sunn og vanlig vekt gjennom svangerskapet. Uten risiko for svangerskaps-diabetes, unødig stor vektøkning pga inaktivitet eller dårlig kosthold eller andre komplikasjoner som høyt blodtrykk eller andre problemer knyttet til fødsel.

Energibehovet øker riktig nok noe under svangerskapet fordi kroppen blir større, fosteret vokser og fordi graviditeten innebærer at nytt vev dannes blant annet i livmoren og i brystene.

Økt energibehov i svangerskapet

  • 1. trimester: ca. 100 kcal ekstra per dag.
  • 2. trimester: ca. 300 kcal ekstra per dag.
  • 3. trimester: ca. 500 kcal ekstra per dag.

Dersom jeg er mindre aktiv i graviditeten, kan det godt hende at jeg ikke trenger mer energi enn før jeg ble gravid.

Så da gjelder det å holde seg på en god middelvei, og minne meg selv på hvordan jeg skiller mellom hverdag og fest.  Jeg er jo av den typen som koser meg når jeg skal og setter stor pris på hverdagens mer enkle og magre retter.

Da velger jeg heller ikke å gjøre noen unntak “bare fordi jeg er gravid” – men har med meg hodet og tenker “sunn fornuft”.

Hilsen
Roede-livsstilscoach og Roede-kursleder Line 🙂
Legg gjerne igjen en kommentar: